Odpowiedź :
Szczegółowe wyjaśnienie:
mam nadzieję, że dobrze
liczę na naj :)
Odpowiedź:
a)
prostokąt1 p=a*b p=1cm*4cm=4cm² p=4cm²
prostokąt2 p=a*b p=3cm*1cm=3cm² p=3cm²
prostokąt3 p=a*b p=2cm*3cm=6cm² p=6cm²
pole całego:
p1= 4cm²*2 (bo mamy dwa takie prostokąty) = 8cm²
p2= 3cm²*2(bo mamy dwa takie prostokąty) = 6cm²
p3= 6cm² (bo mamy tylko jeden taki kwadrat{ten środkowy})
pole całego = 8cm²+6cm²-6cm²=8cm²
b)
prostokąt1 p=a*b p=1cm*3cm=3cm² p=3cm²
prostokąt2 p=a*b p=4cm*2cm=8cm²
prostokąt całego =8cm²+3cm²=11cm²
{zamieszczam w załączniku jak wyglądają te prostokąty}
Szczegółowe wyjaśnienie: