Dokończ zdanie wybierz właściwą odpowiedź spośród podanych suma rozwiązań równania - 5 ( x-4)= 2 x - 1 oraz x przez 2 = 2 +x przez 3 wynosi a) -3 b) 4 c) 7 d) |-1|​



Odpowiedź :

Odpowiedź:

suma rozwiązań równania - 5 ( x-4)= 2 x - 1 oraz x przez 2 = 2 +x przez 3 wynosi a) -3 b) 4 c) 7 d) |-1|​

- 5 ( x-4)= 2 x - 1

-5x + 20 = 2x - 1

-5x - 2x = -1 - 20

-7x = -21        /:(-7)

x = 3

x/2 = 2 + x/3

1/2x - 1/3x = 2

3/6x - 2/6x = 2

1/6x = 2       /*6

x = 12

suma rozwiazan

3 + 12 = 15

nie masz tegej odp.

Szczegółowe wyjaśnienie: