Niech mi ktoś to zrobi ale nie chce samego równania tylko całe zadanie proszę :c
Rozwiąż nierówność
(x-3)² ≥ 2x (x-2)+6



Odpowiedź :

Odpowiedź:

x² - 2x - 15 = 2x + 6

x²-2x-15-2x-6= 0

x²-4x-21=0

∆= 16+84=100

√∆= 10

x1= 4-10/2= -6/2= -3

x2= 14/2= 6

2x²−4x > (x+3)(x−2)

2x(x-2) - (x+3)(x−2)>0

(x-2) - (2x-(x+3))>0

(x-2) - (2x-x-3)>0

(x-2) - (x-3) >0

x1=2 x2=3

X€(-oo, 2) i (3,+oo)

ekbielecka1oyc901 avatar

Stfu 14/2=7

Szczegółowe wyjaśnienie:

mam nadzieje ze pomoglem i mam nadzieje ze to to :))