Odpowiedź :
Cześć!
[tex]a)3 \sqrt{5} = \sqrt{5 \times 9} = \sqrt{45} \\ b)8 \sqrt{0.2} = \sqrt{0.2 \times 64} = \sqrt{12.8} [/tex]
[tex]c) \frac{1}{3} \sqrt{3} = \sqrt{3 \times \frac{1}{9} } = \sqrt{ \frac{3}{9} } [/tex]
[tex]d) 0.9\sqrt{2} = \sqrt{0.81 \times 2} = \sqrt{1.62} [/tex]
[tex]e)1.2 \sqrt{3} = \sqrt{3 \times 1.44} = \sqrt{4.32} [/tex]
[tex]f)2 \sqrt[3]{ \frac{1}{4} } = \sqrt[3]{ \frac{1}{4} \times 8} = \sqrt[3]{2} [/tex]
[tex]g)5 \sqrt[3]{4} = \sqrt[3]{4 \times 125} = \sqrt[3]{500} [/tex]
[tex]h) - 3 \sqrt[3]{2} = \sqrt[3]{2 \times ( - 27)} = \sqrt[3]{ - 54} [/tex]
[tex]i)0.4 \sqrt[3]{10} = \sqrt[3]{10 \times 0.064} = \sqrt[3]{0.64} [/tex]
[tex]j) - 10 \sqrt[3]{1.1} = \sqrt[3]{1.1 \times ( - 100)} = \sqrt[3]{ - 110} [/tex]
[tex]k) - 4 \sqrt[3]{0.125} = \sqrt[3 ]{0.125 \times( - 64)} = \sqrt[3]{ - 8} [/tex]
[tex]l) \frac{2}{3} \sqrt[3]{2} = \sqrt[3]{2 \times \frac{8}{27} } = \sqrt[3]{ \frac{16}{27} } [/tex]
Włączając liczbę pod pierwiastek:
1. Jeżeli pierwiastek jest 2 stopnia liczbę przed pierwiastekiem dajemy do potęgi 2 jak jest 3 stopnia to do potęgi 3.
2. To co nam wyjdzie dajemy pod pierwiastek i mnożymy.
W razie pytań to pisz
Pozdrawiam!