Odpowiedź :
Odpowiedź:
2x + 1 = 11
2x = 11 - 1 = 10
x = 10/2 = 5
23 - 4x = 7
- 4x = 7 - 23 = - 16
4x = 16
x = 16/4 = 4
3x + 7 = 2x + 1
3x - 2x = 1 - 7
x = - 6
4x - 1 + 5x = 6x + 1 - 7x
9x - 1 = - x + 1
9x + x = 1 + 1
10x = 2
x = 2/10 = 1/5
8(x - 2) - 5 = 4 - 3(x + 1)
8x - 16 - 5 = 4 - 3x - 3
8x - 21 = - 3x + 1
8x + 3x = 1 + 21
11x = 22
x = 22/11 = 2
7 = 3(x + 2) + 4(x - 1)
7 = 3x + 6 + 4x - 4
7 = 7x + 2
7 - 2 = 7x
5 = 7x
x = 5/7
5x - 3(x + 1) = 2x - 3
5x - 3x - 3 = 2x - 3
2x - 3 = 2x - 3
2x - 2x = - 3 + 3
0 = 0
L = P
Równanie tożsamościowe , spełnia je każda liczba ze zbioru liczb rzeczywistych
x ∈ R
11 - 3x = 5x - 4(2x + 1)
11 - 3x = 5x - 8x - 4
11 - 3x = - 3x - 4
- 3x + 3x = - 4 - 11
0 ≠ - 15
L ≠ P
Równanie sprzeczne , nie ma takiego x w zbiorze liczb rzeczywistych spełniającego to równanie
x ∈ ∅ (zbiór pusty)
0,25(x + 1) + 0,5(x - 3) = 0,75x - 1,25
0,25x + 0,25 + 0,5x - 1,5 = 0,75x - 1,25
0,75x - 1,25 = 0,75x - 1,25
0,75x - 0,75x = - 1,25 + 1,25
0 = 0
L = P
Równanie tożsamościowe , spełnia je każda liczba ze zbioru liczb rzeczywistych
x ∈ R
Szczegółowe wyjaśnienie:
Odpowiedź:
2x+1= 11
2x= 11 -1
2x= 10 /:2
x=5
23 - 4x = 7
-4x= 7 -23
-4x = - 16 /*(-1
4x= 16 /:4
x=4
3x +7= 2x+1
3x-2x= 1-7
x= - 6
4x-1 +5x= 6x+1 -7x
4x+5x -6x +7x= 1-1
10x = 0
x=0
8 (x-2) -5 = 4 - 3 ( x+1)
8x -16 -5 = 4 - 3x -3
8x+3x= 4 - 3 +5+16
11x= 22 /:11
x=2
7 = 3 ( x+2) + 4 ( x-1)
7 = 3x +6 +4x -4
7= 7x -4+6
7 -6 +4 = 7x
5= 7x
5:7=x
5/7 = x
5x - 3 ( x+1) = 2x-3
5x -3x -3= 2x -3
5x-3x -2x = -3+3
0=0
równanie tożsamościowe , czyli nieoznaczone
11 -3x = 5x - 4 ( 2x+1)
11 - 3x = 5x -8x -4
-3x -5x +8x = -4 -11
0 ≠ - 11
równanie sprzeczne
0,25 ( x+1) + 0,5 (x-3) = 0, 75 x - 1,25
0,25x + 0,25 + 0,5x - 1,5 = 0,75x - 1,25
0,25 x +0,5x- 0,75 x = - 1,25 +1,5 -0,25
0 =0
równanie tożsamościowe
Szczegółowe wyjaśnienie: