Odpowiedź :
Odpowiedź:
2*x-3+x=9 musisz pomnożyć 2*x
2x-3+x=9 teraz po jednej stronie musisz mieć wyrażenia z x ,a po drugiej te bez x ,czyli przerzucasz na drugą stronę ze zmienionym znakiem
2x+x=9+3 dodajesz
3x = 12 dzielisz przez wartość, która stoi przy x
x=4
3*x-5-x=11 tak samo do każdego
3x-x=11+5
2x= 16
x= 8
x-5+6*x =16
x-5+6x =16
7x= 16+5
7x= 21
x= 3
3*x -4-2*x = 16
3x -4-2x =16
x = 20
Odpowiedź:
e) 2*x -3 +x= 9
2x-3 +x= 9
3x= 9 +3
3x= 12 /:3
x= 4
spr... 2*4 -3 +4= 9
8-3+4= 9
5+4=9
9=9
L=P
f) 3*x-5 - x = 11
3x-5 -x= 11
2x= 11 +5
2x= 16 /:2
x=8
spr... 3*8 -5-8= 11
24- -5-8= 11
24-13= 11
11= 11
L=P
g) x-5 +6*x = 16
x-5+ 6x= 16
7x= 16+5
7x= 21 /:7
x= 3
spr.. 3-5 +6*3=16
3-5+ 18= 16
21-5= 16
16=16
L=P
h) 3*x -4-2*x= 16
3x -4 - 2x = 16
x= 16 +4
x= 20
spr... 3*20 -4 -2*20= 16
60- 4 - 40=16
56-40= 16
16=16
L=P
Szczegółowe wyjaśnienie: