Odpowiedź:
jeśli masz takie same podstawy (czyli to co podnosisz do potęgi) to:
mnożąc dodajesz potęgi, a dzieląc odejmujesz potęgi.
a) [tex](-\frac{2}{3} )^{10}:(-\frac{2}{3} )^{6}=(-\frac{2}{3} )^{10-6}=(-\frac{2}{3} )^{4}[/tex]
b)[tex]6^{15}*6^{20}=6^{15+20}=6^{35}[/tex]
c) [tex]\frac{0,5^{17}*0,5^{4}}{0,5^{8}} =\frac{0,5^{17+4}}{0,5^{8}} =0,5^{21}:{0,5^{8} =0,5^{21-8}} =0,5^{13}}[/tex]
d) najpierw zamieniasz wszystkie liczby na potęgi o tej samej podstawie czyli [tex]2^{x}[/tex]
[tex]32*2^{2}:8=2^{5}*2^{2}:2^{3}=2^{5+2-3}=2^{4}[/tex]