Przede wszystkim podstawiamy do wzoru na przekątną kwadratu: d=a[tex]\sqrt{2}[/tex]
a zatem:
a) 9[tex]\sqrt{2}[/tex]= a[tex]\sqrt{2}[/tex] ║÷√2 (pozbywamy się tego, co nam przeszkadza, zeby zostało samo "a"
[tex]\frac{9\sqrt{2} }{\sqrt{2} }[/tex] = a --> usuwamy niewymierność z mianownika
a = 9
Pole: a² -> 9² = 18(cm²)
Obwód: 4a -> 4×9 = 36 (cm)
Analogicznie pozostałe przykłady:
b) a = 1/2
P = 1/4 (cm²)
Obw. = 2 cm
c) a= [tex]\frac{\sqrt{2} }{4}[/tex]
P = 1/8 cm²
Obw = √2 cm
d) a =[tex]\frac{3x\sqrt{2} }{2}[/tex]
P = [tex]\frac{18x^{2} }{4}[/tex] cm²
Obw = 18x² (cm)