Witaj :)
W tym zadaniu skorzystamy z prawa powszechnego ciążenia, które wyraża się wzorem :
[tex]F_g=G*\frac{m_1*m_2}{r^2}[/tex]
[tex]gdzie:\\F_g\ - \ sila \ grawitacji \ [N]\\G\ - \ stala\ grawitaji\ 6,67*10^{-11}\frac{N*m^2}{kg^2} \\m_1,m_2\ - \ masy\ cial\ [kg]\\r\ - \ odleglosc\ miedzy \ srodkami\ mas\ [m][/tex]
Podstawmy nasze dane do powyższego wzoru
[tex]F_g=6,67*10^{-11}\frac{N*m^2}{kg^2} *\frac{6kg*8kg}{(2m)^2}=6,67*10^{-11}\frac{N*m^2}{kg^2}*\frac{48kg^2}{4m^2} =8*10^{-10}N[/tex]
ODP.: Siła grawitacji wynosi 8*10⁻¹⁰N