Odpowiedź :
Odpowiedź:
11.5
. Jeśli wykres funkcji f przesuniemy
- o a jednostek w lewo, to otrzymamy wykres funkcji g(x) = h(x + a)
- o a jednostek w prawo, to otrzymamy wykres funkcji g(x) = h(x − a)
- o b jednostek w górę, to otrzymamy wykres funkcji g(x) = h(x) + b
- o b jednostek w dół, to otrzymamy wykres funkcji g(x) = h(x) − b
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
y = g(x)
Df: x ∈ ( - 2 , 2 >
a)
h(x) = g(x + 1) czyli wykres jest przesunięty o jedną jednostkę w lewo
Df: x ∈ ( - 3 , 1 >
b)
h(x) = g(x - 4) czyli wykres jest przesunięty o cztery jednostki w prawo
Df: x ∈ ( 2 , 6 >
c)
h(x) = g(x - 2) czyli wykres jest przesunięty o 2 jednostki w prawo
Df: x ∈ ( 0 , 4 >
d)
h(x) = g(x + 3) czyli wykres jest przesunięty o trzy jednostki w lewo
Df: x ∈ ( - 5 , - 1 >
Wykresy funkcji we wspólnym układzie współrzednych w załaczniku