Zapisz
w najprostszej postaci:
a) 12(x+3) + 5(4-3x)=
b) 4(x-7) – 20x-5)=
c) 5m
Sm(m-3)-4m(m-2)=
d) 9(3a2-5a) – 15a (3-6a)=
Ta dwójka jest do potęgi​



Odpowiedź :

Odpowiedź:

a)12(x+3)+5(4-3×)=

12x+36+20-15×=

=-3×+56

b)4(x-7) – 20x-5)=

4(x-7-5(x-5))=

4(x-7-5x+25)=

4(-2(2x-9))=

-4×2(2x-9)=

=-8(2x-9)

c)

5mSm(m-3)-4m(m-2)=

=m×(5m^2s-15ms-4m+8)

d)

9(3a2^2-5a) – 15a (3-6a)=

=18a×(1+5a)

Jezeli potzrebujesz jeszcze bardziej szczególowo do tego ostatniego to napisz

a) 12x+36+20-15x=-3x+56
b) 4x-28-20x-5=-16x-33
c) 5m2-15m-4m2+8m=1m2-7m
d)27a2-45a-45a+90a2=117a2-90a