5. Niech A oznacza wyrażenia algebraiczne 3x²-xy, niech B oznacza -2y, a C niech oznacza wyrażenie 3x. Wykonaj działania:
a)
(A•B)•C
b)
A•(B•C)
c)
(A+B)•C
d)
A•C+B•C

PLIS POTRZEBUJE TO NA TERAZ



Odpowiedź :

Odpowiedź:

a) ^2 do potęgi 2 ^3 do potęgi 3

((3x^2-xy) * (-2y)) *3x= (-6x^2y+2xy^2) *3x=

= -18x^3 y +6x^2 y^2= -6x^2 y(3x-y)

b)

(3x^2 -xy)*(-6xy) = - 18x^3 y+6 x^2 y^2=

-6x^2 y(3x-y)

c)

(3x^2-xy+(-2y)) *3x= (3x^2 - xy-2y) *3x=

= 9x^3 -3x^2 y - 6xy

d)

(3x^2 - xy) *3x + (-2y) *3x=

= 9x^3 - 3x^2 y +(-6xy) =

= 9x^3 - 3x^2 y - 6xy