Odpowiedź :
e) 2 * x - 3 + x = 9
2x - 3 + x = 9
3x - 3 = 9
3x = 9 + 3
3x = 12 /:3
x = 4
f) 3*x- 5 - x = 11
3x - 5 - x = 11
2x - 5 = 11
2x = 11 + 5
2x = 16
x = 8
g) x - 5 + 6 * x = 16
x - 5 + 6x = 16
7x - 5 = 16
7x = 16 + 5
7x = 21
x = 3
h) 3 * x - 4 - 2*x = 16
3x - 4 - 2x = 16
x - 4 = 16
x = 16 + 4
x = 20
_______________
e) 9 * x = 3*x + 12
9x = 3x + 12
9x - 3x = 12
6x = 12
x = 2
f) 10 * x = 4 *x - 6
10x = 4x - 6
10x - 4x = -6
6x = -6
x = -1
g) 3*x = 9 - 6*x
3x = 9 - 6x
3x + 6x = 9
9x = 9
x = 1
h) 5*x = 4*x + 4
5x = 4x + 4
5x - 4x = 4
x = 4
Mam nadzieję, że jako tako w miarę zrozumiale wytłumaczyłam.
Wyjaśnienie na przykładzie podpunktu e)
Tak więc mamy: 2*x - 3 + x = 9
Naszym zadaniem jest obliczyć ile wynosi x, by to zrobić należy najpierw pomnożyć liczbę z x. W takich przypadkach to po prostu liczba x, w tym podpunkcie będzie to 2x.
2x - 3 + x = 9
Teraz możemy spokojnie zebrać x do x. W tym podpunkcie mamy 2x + x i wyjdzie nam 3x, więc:
3x - 3 = 9
Teraz czas przenieść liczbę na drugą stronę. Trzeba pamiętać o zmianie znaku przy przenoszeniu na drugą stronę. Jak tutaj mamy -3 to po przeniesieniu na drugą stronę będziemy mieć +3, tak więc:
3x = 9 + 3
Dodajemy liczby do siebie.
3x = 12
Dzielimy obie strony przez liczbę stojącą przy x. Tutaj będziemy dzielić przez 3. Więc przy x nie będzie już liczby, a po drugiej stronie 12 zostanie podzielona przez 3 i wyjdzie nam 4.
x = 4
Tym sposobem obliczyliśmy ile wynosi x.
Wyjaśnienie drugiego podpunktu e)
9 * x = 3 *x + 12
Mnożymy sobie.
9x = 3x + 12
Teraz przenosimy x na lewą stronę, pamiętamy o zamianie znaku.
9x - 3x = 12
Odejmujemy sobie trójkę od dziewiątki i wychodzi nam 6x.
6x = 12
Dzielimy obie strony przez liczbę stojącą przy x, czyli 6.
x = 2
W przypadku, gdy mamy x i liczby po jednej i drugiej stronie to x przenosimy na lewą, a liczby na prawą. Cały czas musimy pamiętać o znakach.