Odpowiedź :
Odpowiedź:
Z.1
6² + K² = (b + 1)²
18² + a² = (2a)²
Z.2
13² + 5² = x²
169 + 25 = x²
194 = x²
x = √194
(2√3)² +2² = x²
2*3+2²=x²
6*2²=x²
x²= 6+2²
x²=6+4
x²=10
x=√10
7²+5²=x²
49 + 25 = x²
74 = x²
x= √74
2 przy literach/cyfrach to 2 potęga
1.
A) k2+62=(b+1)2
B) a2+182 = 2a2 (dwa a do kwadratu)
2.
A) 52+ x2 = 132 = 25 + x2 = 169
x2 = 169 - 25
x2 = 144
x = pierwiastek z 144
x = 12
B) 2pierwiastków z 3 do kwadratu + 2 do kwadratu = x
x= 6 + 4
x = 10
C) x2 + 52 = 72
x2 + 25 = 49
x2 = 49 - 25
x2 = 24
x = pierwiastek z 24
x = 2 pierwiastki z 6 (dwa i pierwiastek z 6)
1.
A) k2+62=(b+1)2
B) a2+182 = 2a2 (dwa a do kwadratu)
2.
A) 52+ x2 = 132 = 25 + x2 = 169
x2 = 169 - 25
x2 = 144
x = pierwiastek z 144
x = 12
B) 2pierwiastków z 3 do kwadratu + 2 do kwadratu = x
x= 6 + 4
x = 10
C) x2 + 52 = 72
x2 + 25 = 49
x2 = 49 - 25
x2 = 24
x = pierwiastek z 24
x = 2 pierwiastki z 6 (dwa i pierwiastek z 6)