Rozwiąż równanie (x + 1)2= 2x+2



Odpowiedź :

[tex](x+1)2 = 2x+2\\2x + 2 = 2x +2 \\0 = 0[/tex]

Najpierw wymnażamy nawias [tex](x+1)2 = 2 * (x+1) = 2x + 2[/tex]

W następnej linijce przerzucamy wyrażenia z [tex]x[/tex] na jedną stronę, a wszystkie pozostałe na drugą, więc wychodzi nam [tex]2x - 2x = 2 - 2[/tex], co daje [tex]0 = 0[/tex]

Odpowiedź:

(x + 1)*2 = 2x + 2 / :2

x + 1 = x + 2 / -2

x - 1 = x

Nie wiem czy dobrze ale pozdrawiam :)

PS: W razie jak coś źle poszło to nic bo chociaż się rozwiązało :)

Szczegółowe wyjaśnienie: