Odpowiedź:
Całe zadanie polega na pomnożeniu liczby przed nawiasem, lub za nim przez wszyatkie składniki w nawiasie, więc:
a) 3(x-7)=(3*x)+(3*-7)=3x-21
b) -5(2x-3)=(-5*2x)+(-5*-3)=-10x+15
W następnych ominę rozpisywanie:
c) -x(2+4x)=-2x-[tex]4x^{2}[/tex]
d) -2(x-7)+5(x-2)=-2x+14+5x-10 (tu można zredukować wyrazy podobne, wyjdzie 7x+4)
e) 6(2x-2y-2)-4(x+y+1)=12x-12y-12-4x-4y-4 (tu można zredukować wyrazy podobne, wyjdzie 8x-16y-16)
f) 3a(a-5)-2a(5+a)=[tex]3a^{2}[/tex]-15a-10a[tex]-2a^{2}[/tex] (tu można zredukować wyrazy podobne, wyjdzie [tex]a^{2}[/tex]-25a)
g) (6-4a)*(-3)=-3(6-4a)=-18+12a
Szczegółowe wyjaśnienie:
Nie jestem pewny przykładu f, ale chyba jest dobrze