Odpowiedź :
(-1) + (-2) + (-3) + (-4) + (-5) + (-6) + 6 + 5 + 4 + 3 + 2 + 1 =
= -1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 + 6 + 5 + 4 + 3 + 2 + 1 =
= 0
Obliczamy to w ten sposób, że dodajemy liczby przeciwne do siebie:
-1 + 1 = 0
-2 + 2 = 0
-3 + 3 = 0
-4 + 4 = 0
-5 + 5 = 0
-6 + 6 = 0
(-6) + (-7) + (-8) + (-9) + 16 + 17 + 18 + 19 =
= -6 - 7 - 8 - 9 + 16 + 17 + 18 + 19 =
= 40
Liczymy to tak, że od liczb dodatnich odejmujemy liczby ujemne:
16 - 6 = 10
17 - 7 = 10
18 - 8 = 10
19 - 9 = 10
(-1) + 2 + (-3) + 4 + (-5) + 6 + (-7) + 8 + (-9) + 10 + 11 =
= -1 + 2 - 3 + 4 - 5 + 6 - 7 + 8 - 9 + 10 + 11 =
= 16
Możemy to obliczyć w ten sposób, że najpierw sumujemy liczby ujemne, a później dodanie:
(-1) + (-3) + (-5) + (-7) + (-9) = -1 - 3 - 5 - 7 - 9 = -25
2 + 4 + 6 + 8 + 10 + 11 = 41