Odpowiedź :
3(k-2) = - 6k + 12 (Rozwiązujemy sobie to równanie) Najpierw mnożymy sobie nawias aby się go pobyć:
3k - 6 = - 6k + 12 / + 6 (Przenosimy sobie - 6 na drugą stronę, zmieniając przy tym znak na przeciwny)
3k = - 6k + 12 + 6 / + 6k (Teraz przenosimy na lewą stronę równania - 6kl, również zmieniając znak na przeciwny)
3k + 6k = 12 + 6 (Jak już nam pozostały dobrze dobrane wartości do stron, to teraz możemy to śmiało dodać, a później wykonać dzielenie, jeśli będzie to konieczne)
9k = 18 / : 9 (W tym przypadku trzeba podzielić przez 9, więc dzielimy)
k = 2
Odpowiedź: Rozwiązaniem tego równania jest liczba 2.
Mam nadzieję, że dobrze wytłumaczyłam i zrozumiał*ś jak to się teraz oblicza :)