zapisz w najprostszej postaci potrzebuje na teraz daje naj​​



Zapisz W Najprostszej Postaci Potrzebuje Na Teraz Daje Naj class=

Odpowiedź :

Odpowiedź:

a)

[tex] {3}^{2} \times {3}^{3} \times 3 = {3}^{2} \times {3}^{3} \times {3}^{1} = {3}^{2 + 3 + 1} = {3}^{6} [/tex]

b)

[tex]( {4}^{3} )^{2} \times ( {4}^{4} )^{3} = {4}^{3 \times 2} \times {4}^{4 \times 3} = {4}^{6} \times {4}^{12} = {4}^{18} [/tex]

c)

[tex] \frac{ {2}^{3} \times {2}^{5} }{ {2}^{6} } = \frac{ {2}^{3 + 5} }{ {2}^{6} } = \frac{ {2}^{8} }{ {2}^{6} } = {2}^{8 - 6} = {2}^{2} = 4[/tex]

d)

[tex]( {3}^{7} \div {3}^{4} ) \times {3}^{0} = ( {3}^{7} \div {3}^{4} ) \times 1 = {3}^{7 - 4} = {3}^{3} = 27[/tex]

e)

[tex] \frac{ {9}^{2} \times {3}^{5} }{ {27}^{2} } = \frac{ ({3}^{2})^{2} \times {3}^{5} }{( {3}^{3})^{2} } = \frac{ {3}^{4} \times {3}^{5} }{ {3}^{6} } = \frac{ {3}^{9} }{ {3}^{6} } = {3}^{9 - 6} = {3}^{3} = 27[/tex]