Ejo, mam pytanie
Jak rozwiązać takie równanie, krok po kroku
x^3-2x^2+1=0



Odpowiedź :

Nie wiem, jak nauczyciel/ka tłumaczyła Wam takie równania, jednak postaram się wytłumaczyć je w jak najprostszy i przystępny sposób.

I krok:

Wyłączenie odpowiednich czynników przed nawias. Co wyłączamy przed nawias w naszym przykładzie? x².

x³ - 2x² + 1 = 0

x²(x - 2) + 1 = 0

(x - 2)(x² + 1) = 0

II krok:

Mamy dwa nawiasy. Co teraz? Jeden i drugi nawias przyrównujemy do zera.

(x - 2)(x² + 1) = 0

x - 2 = 0   v   x² + 1 = 0

x = 2              x² ≠ -1

                     sprzeczność

Dlaczego w przykładzie x² + 1 = 0 mamy sprzeczność? To proste - nie pierwiastkujemy liczb ujemnych, a więc pozostaje nam tylko jedno rozwiązanie - liczba 2.

x ∈ {2}

I mamy rozwiązane równanie. Powodzenia z kolejnymi!