Odpowiedź :
Odpowiedź:
Zad.3 D , Zad. 4 B , Zad.5 D
Szczegółowe wyjaśnienie:
Zad 3
[tex]f(x)= - \frac{1}{2} x + 3[/tex]
jest malejąca ponieważ współczynnik a jest ujemny
[tex]f(0)= - \frac{1}{2} *0 + 3 = 3[/tex]
przechodzi przez pkt (0,3)
Zad 4
[tex]f(x)= - 2 x + ( 3m + 3 )[/tex] P = (0,2) = (x,y)
2 = - 2 * 0 + ( 3m + 3)
2 = 3m + 3
- 3m = 3 - 2
- 3m = 1 /:(- 3)
[tex]m = - \frac{1}{3}[/tex]
Zad 5
f(x)= ( m - 1 ) x + 6
Funkcja jest rosnąca gdy współczynnik a > 0
m - 1 > 0
m > 1
Spełnia ten warunek jedynie m=2