Odpowiedź:
Szczegółowe wyjaśnienie:
a)
x^4+x³-4x²-4x=0
x³ (x+1) - 4x (x+1) = 0
(x³-4x) (x+1) = 0
x (x²-4) (x+1) = 0
x (x-2) (x+2) (x+1) = 0
Iloczyn czynników jest równy 0, jeżeli dowolny z nich jest równy 0, zatem:
x=0 lub (x-2) = 0 lub (x+2) = 0 lub (x+1) = 0, stąd:
x=0 lub x=2 lub x= -2 lub x= -1
Odpowiedź: równanie x^4+x³-4x²-4x=0 dla x∈ do zbioru (-2, -1, 0, 2)
b)
8x^4 +x³+64x+8=0
x³ (8x+1) + 8 (8x+1) = 0
(x³+8) (8x+1) = 0
Założenie jak w przykładzie a), zatem:
x³+8=0 lub 8x+1 =0, stąd
x³= -8 lub 8x = -1, czyli
x = -2 lub x = -1/8
Odpowiedź: równanie 8x^4 +x³+64x+8=0 dla x∈ do zbioru (-2, -1/8)