Odpowiedź :
Odpowiedź:
x - początkowa cena skarpetek
[tex]0,5x - 2 = \frac{1}{3}x\\\frac{1}{2}x - 2 = \frac{1}{3}x\\\frac{1}{2} x - \frac{1}{3} x = 2\\\frac{3}{6} x - \frac{2}{6} x = 2\\\frac{1}{6} x = 2\\x= 12[/tex]
Mam nadzieje, że pomogłam :)
Szczegółowe wyjaśnienie:
Odpowiedź:
x-początkowa cena skarpetek
0,5x-cena po 1 obniżce
0,5x-2-cena po 2 obniżce
Układamy równanie:
3(0,5x-2)=x
1,5x-6=x
0,5x=6 /:0,5
x=12
Odpowiedź: początkowa cena skarpetek wynosiła 12 zł.
Myślę, że pomogłam i mam nadzieję na naj ;)