Odpowiedź :
Odpowiedź:
L = [tex]\sqrt{36} + \sqrt{12} + 5\sqrt{3} + \sqrt{27} + 4\sqrt{3}[/tex]
L = 6 + [tex]2\sqrt{3}[/tex] + [tex]5\sqrt{3}[/tex] + [tex]3\sqrt{3}[/tex] + [tex]4\sqrt{3}[/tex] | pierwiastek z 36 to 6, zamieniamy pierwiastek z 27 na [tex]3\sqrt{3}[/tex], bo [tex]\sqrt{27} = \sqrt{9*3} = 3\sqrt{3}[/tex] , bo pierwiastek z 9 to 3
L = 6 + [tex]14\sqrt{3}[/tex]
P = [tex]\frac{(a+b)*h}{2}[/tex]
P = [tex]\frac{(\sqrt{12} + 5\sqrt{3} + 4\sqrt{3} ) * \sqrt{24} }{2}[/tex]
P = [tex]\frac{(2\sqrt{3} + 5\sqrt{3} + 4\sqrt{3}) * 2\sqrt{6} }{2}[/tex]
P = [tex]\frac{11\sqrt{3} * 2\sqrt{6} }{2}[/tex]
P = [tex]\frac{22\sqrt{9} }{2}[/tex] | skracamy 22 z 2, obliczam, że pierwiastek z 9 to 3 i mnożymy
P = 11 * 3
P = 33 [tex]j^{2}[/tex]
Szczegółowe wyjaśnienie:
a (I podstawa) = [tex]\sqrt{12} + 5\sqrt{3}[/tex]
b(II podstawa) = [tex]4\sqrt{3}[/tex]
h(wysokość) = [tex]\sqrt{24}[/tex]