Odpowiedź :
Odpowiedź:
Szczegółowe wyjaśnienie:
Dobrze rozumiem, że S5 to suma 5 początkowych wyrazów?
1. Najpierw chcemy znaleźć iloraz ciągu, oznaczmy go literką q.
a1=(-2) a2=a1*q=(-6)
Czyli q=(-6)/(-2)=3
Teraz ze wzoru na sumę ciągu geometrycznego:
S5=a1*(1-q^5)/(1-q)=(-2)*(1-3^5)/(1-3)=(-2)*(1-243)/(-2)=1-243=(-242)
zad 2.
Korzystamy z tego samego wzoru:
S6=a1*(1-q^6)/(1-q)=7*(1-1)/(1-(-1))=0
S7=a1*(1-q^7)/(1-q)=7*(1-(-1))/(1-(-1))=7*2/2=7
(zauważ, że nawet nie musimy tego liczyć, ten ciąg wygląda tak:
7, -7, 7, -7, 7, -7… oznacza to, że suma parzyście wielu wyrazów da 0 (bo każde dwa kolejne dodają się do 0), a nieparzyście wielu da 7 (bo te na początku tworzą pary dające 0, więc zostaje tylko ostatni wyraz równy 7).
/Jak coś niejasne, to zapraszam na priv, mogę też dawać korki online :)