Odpowiedź :
Odpowiedź:
Zapisz w postaci jednej potegi
a)
11^7 x 11^4 x 11^0 = 11^11 * 1 = 11^11
b)
8^8 x 8 x 8^7 = 8^9 * 8^7 = 8^16
c)
(1 i2/5)^8 : (1 i2/5)^3 = (1 2/5)^5
d)
((7^4)^5)^3 = (7^20)³ = 7^60
Zapisz w postaci potęgi o podstawie 2
(16^5)^4 = [(2^4)^5]^4 = (2^20)^4 = 2^80
Zapisz w postaci jednej potęgi i bez nawiasu
((-3)^9)^7 = (-3)^63 = -3^63
Szczegółowe wyjaśnienie:
Odpowiedź:
a) 11^7 x 11^4 x 11^0 = 11^(7+4+0) = 11^11
b) 8^8 x 8^1 x 8^7 = 8^(8+1+7) = 8^16
c) (1 i 2/5)^8 : (1 i 2/5)^3 = (1 i 2/5)^(8-3) = (1 i 2/5)^5
d) ((7^4)^5)^3 = 7^(4*5*3) = 7^60
(16^5)^4 = ((2^4)^5)^4 = 2^(4*5*4) = 2^80
tu wyjdzie liczba ujemna nawias musi być lub mnżenie przez -1
((-3)^9)^7 = (-3)^(9*7)= (-3)^63 = -1 * 3^63
Szczegółowe wyjaśnienie: