mógłby ktoś sprawdzić czy dobrze rozwiązałam to równanie?

3 + x : 3 = 4 | *3
3 + x = 12 | - 3
x = 9​



Odpowiedź :

Odpowiedź + Szczegółowe wyjaśnienie:

Błędnie.

Mnożąc obustronnie przez 3, mnożymy wszystkie elementy sumy po lewej stronie równania:

3 + x : 3 = 4   |·3

3 · 3 + 3 · x : 3 = 3 · 4

9 + x = 12    |-9

x = 3

Zawsze możesz sprawdzić swoje rozwiązanie podstawiając do równania x = 9 (z Twojego rozwiązania).

L = 3 + 9 : 3 = 3 + 3 = 6

P = 4

L ≠ P

Liczba 9 nie jest pierwiastkiem tego równania.