Odpowiedź :
a) 18 - 2x = 3x + 3
Odpowiedź: Liczba 3 jest rozwiązaniem tego równania.
OBLICZENIA:
Sprawdzamy -2
18 - 2*(-2) = 3*(-2) + 3
18 - (-4) = -6 + 3
18 + 4 = -6 + 3
22 ≠ -3
-2 nie jest rozwiązaniem tego równania.
Sprawdzamy 3
18 - 2*3 = 3*3 + 3
18 - 6 = 9 + 3
12 = 12
3 jest rozwiązaniem tego równania.
b) 6*(3-x) +1=7
Odpowiedź. Liczba 2 jest rozwiązaniem tego równania.
OBLICZENIA:
Sprawdzamy 3
6 * (3-3) + 1 = 7
6 * 0 + 1 = 7
0 + 1 = 7
1 ≠ 7
Liczba 3 nie jest rozwiązaniem tego równania.
Sprawdzamy -1
6 * (3-(-1)) +1 = 7
6 * 4 + 1 = 7
24 + 1 = 7
25 ≠ 7
Liczba -1 nie jest rozwiązaniem tego równania.
Sprawdzamy 2
6 * (3-2) + 1 = 7
6 * 1 + 1 = 7
6 + 1 = 7
7 = 7
Liczba 2 jest rozwiązaniem tego równania.