Odpowiedź :
Odpowiedź:
Odp. y= x +2
Szczegółowe wyjaśnienie:
A=(-1,1) x=-1, y=1 B=(1,3) x=1, y=3
y=ax +b
1=- a +b
3=a +b ddodajemy stronami
_____
4=2b /:2
b=2
3 = a+2/-2
1=a
y=x +2
Odpowiedź:
Szczegółowe wyjaśnienie:
To mamy:
A(-1,1) oraz B=(1,3)
Równanie prostej możemy zapisać jako:
[tex]y=ax+b[/tex]
lub
[tex]f(x)=ax+b[/tex] , z czego to bardziej jest używane do funkcji niż do równania, ale też można użyć. Do tego zadania użyjemy to co napisałem na początku.
dla A(-1,1)
[tex]1=-a+b[/tex]
dla B(1,3)
[tex]3=a+b[/tex]
i tak mamy układ dwóch równań z dwoma niewiadomymi
[tex]\left \{ {{-a+b=1} \atop {a+b=3}} \right.[/tex]
Dodam te dwa równania do siebie i wyznacze "b"
[tex]2b=4\\b=2[/tex]
Mając tą daną wstawiamy do drugiego równania i mamy:
[tex]a+2=3\\a=1[/tex]
Zatem równanie naszej prostej przechodzącej przez te dwa punkty ma postać
[tex]y=x+2[/tex]