Odpowiedź :
9.
TC
(Ponieważ w liczniku (u góry) liczymy najpierw mnożenie z którego wyjdzie 2, następnie następnie odejmujemy go od 3 (3 - 2 = 1) więc wyjdzie [tex]\frac{1}{-2}[/tex] co równa się –0,5.
10.
B
(Ponieważ: [tex]4 - 4 * 2\frac{1}{4} = 4 - 2 = 2[/tex] (4 i [tex]\frac{1}{4}[/tex] można było skrócić na 1)
11.
A
(Ponieważ: [tex]-3\frac{1}{3} + 2,25 = -3\frac{1}{3} + 2\frac{1}{4} = -3\frac{4}{12} + 2\frac{3}{12} = -\frac{40}{12} + \frac{27}{12} = -\frac{13}{12} = -1\frac{1}{12}[/tex] (Jak wiemy dodawanie jest przemienne co daje możliwość zamienienia [tex]-\frac{40}{12} + \frac{27}{12}[/tex] na [tex]\frac{27}{12} + (-\frac{40}{27} )[/tex]
C
(Ponieważ: [tex]-2,5 * (-3\frac{2}{3}) = -\frac{9}{2} * (-\frac{11}{3}) =\frac{3}{2} *11=\frac{33}{2} = 16\frac{1}{2}[/tex] (Skróciłem 3 w [tex](-\frac{11}{3})[/tex] z 9 w [tex]-\frac{9}{2}[/tex])
12.
P
P