Odpowiedź:
x = 6, y = 0
Szczegółowe wyjaśnienie:
Zajmę się najpierw przekształceniem pierwszego równania, a drugie dołożę, gdy to pierwsze będzie już gotowe:
(x+y) (y-4) = y² + (x+2) (y-3)
xy-4x+y²-4y = y² + (xy-3x+2y-6)
xy-4x+y²-4y=y²+xy-3x+2y-6
xy-4x+y²-4y-y²-xy+3x-2y = -6
-4x-4y+3x-2y= -6
-x-6y= -6
- (x+6y) = -6 / mnożymy obustronnie przez minus jeden
x+6y=6
Teraz dokładamy drugie równanie:
x+6y=6
9x-5y=54
Mnożymy pierwsze równanie przez minus dziewięć
-9x -54y = -54
9x-5y=54
-59y = 0
y = 0
Teraz znajdujemy x:
9x-5y = 54
9x - 0 =54
x = 6
Odpowiedź: x = 6, y = 0