Odpowiedź :
Odpowiedź:
Siarczek potasu: K2S
I. kwas +zasada ----> sól + woda
H2S +2 KOH -------> K2S +2H2O
II. metal + kwas ------> sól + wodór
2K+H2S->K2S+H2
III. tlenek metalu + kwas --------> sól + woda
K2O+H2S->K2S+H2O
IV. tlenek metalu + tlenek kwasowy -------> sól +woda
Nie można tą metodą otrzymać soli beztlenowej.
V. metal + niemetal ------> sól
2K + S --------> K2S
VI. tlenek kwasowy + wodorotlenek ------> sól + woda
Tą metodą nie można otrzymać soli beztlenowej.
VII. sól (I) + kwas (II) ----> sól (II) + kwas (II)
K2SiO3 + H2S ---------> K2S + H2SiO3
VIII. sól (I) + zasada ---> sól (II) + wodorotlenek
MgS+2KOH-->K2S+Mg(OH)2
IX. sól (I) + sól (II) -----> sól (III) + sól (IV)
K2SO4 + BaS--> K2S + BaSO4
Fosforan (V) żelaza (III): FePO4
I. tlenek metalu + tlenek kwasowy -------> sól +woda
Fe2O3 + P2O5----->2FePO4↓
II. metal + kwas ------> sól + wodór
Fe + 2H3PO4----->↓FePO4 +3H2
III. tlenek metalu + kwas --------> sól + woda
Fe2O3 + 2H3PO4---->2↓FePO4 + 3H2O
IV. kwas +zasada ----> sól + woda
↓Fe(OH)3 + H3PO4---->↓FePO4 + 3H2O
V. tlenek kwasowy + wodorotlenek ------> sól + woda
2↓Fe(OH)3 + P2O5---->2↓FePO4 + 3H2O
VI. sól (I) + kwas (II) ----> sól (II) + kwas (II)
↓Fe(NO2)3 + H3PO4---->↓2FePO4 + 3HNO2
VII. tlenek metalu + kwas --------> sól + woda
↓Fe(OH)3 + Na3PO4----->3NaOH + ↓FePO4
VIII. sól (I) + sól (II) -----> sól (III) + sól (IV)
↓Fe(NO2)3 + Na3PO4---->↓FePO4 + 3NaNO2
Wyjaśnienie: