Odpowiedź:
Trzeba najpierw obliczyć wysokość trójkąta w podstawie. (rys 1).
Aby to zrobić, należy użyć twierdzenia pitagorasa.
[tex]\frac{a}{2}^{2} + h^{2} = a^{2} \\[/tex]
wiemy że a wynosi [tex]6\sqrt{3}[/tex]
po podstawieniu mamy:
[tex]3\sqrt{3}^{2} +h^{2} = 6\sqrt{3} ^{2} \\27+h^{2} = 108\\h = \sqrt{81}\\h = 9[/tex]
aby obliczyć odcinek y trzeba ponownie użyć twierdzenia pitagorasa w innym trójkącie (rys 2):
[tex]\frac{h}{2} ^{2} + y^{2} = 9^{2} \\20,25 + y^{2} =81\\y = \sqrt{60,75} = 3\sqrt{6,75}[/tex]
mam nadzieję że dobrze
Szczegółowe wyjaśnienie: