Odpowiedź :
32^4:16^4=
Zapisujemy wyrażenie do postaci wykładniczej o podst 2 i upraszczamy przez pomnożenie wykładników
2^20:2^16
Obliczamy iloraz (odejmujemy wykładniki)
2^4=16
(1 1/3) ^10*(3/4)^10
Wciągamy pod jeden nawias i przekształć na ułamek niewłaściwy
(4/3*3/4)^10
Skracamy
(1/3*3)^10=1^10=1
(-0,9)^6:9^6
Zacznijmy od pozbycia się minusa.. Ujemna liczba podniesiona do parzystej potęgi daje dodatni wynik
0,9^6:9^6
Tak jak powyżej, mając te same wykładniki Wciągamy pod jeden nawias
(0,9:9)^6=0,1^6
(1/10) ^6=1/10^6
(-2/15)^5:(1/15)^5
Ujemną liczba podniesiona do nieparzystej potęgi daje ujemny wynik, więc wywalamy minus przed nawias
-(2/15)^5:(1/15)^5
Wciągamy pod jeden nawias jak uprzednio
-(2/15:1/15)^5
Zamieniamy na mnożenie
-(2/15*15)^5
Pięknie nam się skraca i zostaje
-2^5=-32
Mam nadzieję że pomogłam, starałam się wytłumaczyć co się z czego bierze