Rozwiąż równanie
x^2+x=(x+1)^2-7(x+2)



Odpowiedź :

Odpowiedź:

x²+x=(x+1)²-7(x+2)

x²+x=x²+1-7x-14 |-x²

x=1-7x-14 |+7x

8x=15 |:8

x=⁸/15

Szczegółowe wyjaśnienie:

prawdopodobnie jest zle ale starałam sie

Odpowiedź:

[tex]x^{2} +x = (x+1)^{2} -7(x+2)[/tex]

[tex]x^{2}+x = (x+1)(x+1)-7x-14[/tex]

[tex]x^{2}+x = x^{2} +x+x+1 -7x-14[/tex]

[tex]x^{2}+x = x^{2} +2x-7x-13[/tex]

[tex]x^{2}+x = x^{2} -5x-13[/tex]    [tex]/-x[/tex]

[tex]x^{2} \neq x^{2} - 4x - 13[/tex]    

Wydaję mi się że jest ok ale przepraszam jeśli jest źle bo trochę się zaplątałam