Oblicz równanie:
3(2-3x)=x-4



Odpowiedź :

Odpowiedź:

6-9x=x-4

-9x-x=-4-6

-10x=-10

x=1

Szczegółowe wyjaśnienie:

Odpowiedź:

3(2-3x)=x-4

wiec pierwsze opuszczamy nawias i mnożymy te liczby przez 3

6-9x=x-4

teraz przekładamy x na jedną strone a liczby całkowite na drugą stronę. Jak przekładamy zmienia sie znak minus lub plus

-9x-x=-4-6

teraz sumujemy x oraz liczby całkowite

-10x=-10

teraz dzielimy jedną stronę przez drugą

-10x=-10/:(-10)

i wychodzi nam wynik z x

x=1

LICZE NA NAJ