a) P= a²√3: 4, znak dzielenia zastępujesz kreską ułamkową.
49√3= a²√3: 4 / :√3 dzielisz przez pierwiastek, dzięki czemu się go pozbywasz i otrzymujesz równanie:
49= a²:4 /*4 teraz pozbywasz się dzielenia(kreski ułamkowej)
4*49= a²
a²= 196
a= 14
Obwód całości= 6*14= 84
Obwód podstawy: 3*14= 42
Pole masz w poleceniu.
b) h=3
korzystamy z wzoru na wysokość trójkąta
h= a√3:2 (tutaj znak dzielenia zastępujemy również kreską ułamkową)
3=a√3:2 /:√3, pozbywamy się pierwiastka z prawej strony równania
3:√3= a:2 /*2, mnożymy obie strony równania przez 2
6:√3= a
a= 6*√3:√3*√3 , teraz pozbywamy się niewymierności z mianownika ułamka
a= 6√3: 3
a= 2√3