1.zapisz wyrażenie (x-2y)(5x+y)-3(-3xy-y do 2) w jak najprostszej postaci i oblicz jego wartosc dla x=0,2 i y=3
2.Wykonaj mnozenie. Jezeli otrrzymasz wyrazy podobne,zredukuj je.
a.(x do 2 +y do 2)(x+y+xy)
b.(x do 3 +x do 2 +x)(x-y)
c.(3a do 2 +4b do 2)(2a do 2-3b do 2 +5)
d.(5tw-1)(t do 2 +w do 2-6)



Odpowiedź :

Odpowiedź:

1. 5x2+xy-10xy-2y2+9xy+3y2=5x2+y2

teraz podstawiamy

5*(0,2)2+3^2=5*0,04+27=0,2+27=27,2

2. liczby przed są duże a te po x, y, a, b, t, w to są potęgi

a) kontynuacja tego równania =x3+x2y+x2y+xy2+y3+xy3=x3+y3+2x2y+xy2+xy3

b) kontynuacja tego równania

=x4-x3y+x3-x2y+x2-xy nic nie da się zredukować

c) kontynuacja tego równania

=6a4-9a2b2+15a2+8a2b2-12b4+20b2=6a4-a2b2+15a2-12b4+20b2

d) kontynuacja tego równania

=5t3w+5tw3-30tw-t2-w2+6 nic nie da się zredukować

pozdrawiam