Odpowiedź :
Odpowiedź:
Funkcja to funkcja więc funkcja z funkcji Załóżmy, że Adam Bartek i Czarek losują jeden prezent z worka, który zawiera kilka książek, piłek i odtwarzaczy mp3.
W wyniku losowania Adam otrzymał odtwarzacz mp3, a Bartek i Czarek dostali po piłce.
Każdy z chłopców otrzymał jeden konkretny prezent, zatem to przyporządkowanie możemy nazwać funkcją.
Powiemy, że:
funkcja przyporządkowuje Adamowi odtwarzacz mp3,
funkcja przyporządkowuje Bartkowi piłkę,
funkcja przyporządkowuje Czarkowi piłkę.
Jeżeli oznaczymy naszą funkcję literką f, to powyższe zdania możemy zapisać krócej:
f(Adam)=odtwarzacz mp3f(Bartek)=piłkaf(Czarek)=piłka
czyli wtwoja funkcja gdzi x = -1 x = -2
f(X) = (0-1)(x-1)(x+2)
Licze na naj
Szczegółowe wyjaśnienie:
Odpowiedź:
p= -1
q = -2
f(x) = a(x-p)^2 +q
f(x) = a(x+1)^2-2
P(0,1)
1 = a x 1 x -2
1 = -2a
a = [tex]-\frac{1}{2}[/tex]
f(x) = [tex]-\frac{1}{2} (x + 1)^{2} -2[/tex] postać kanoniczna
f(x) = [tex]-\frac{1}{2}(x^{2} - 2x + 1) -2 \\-\frac{1}{2} x^{2} + x - \frac{1}{2} - 2\\ -\frac{1}{2} x^{2} + x - 2\frac{1}{2} \\[/tex]postać ogólna
Nie mam teraz jak tego narysować ale musisz narysować wykres funkcji -1/2x^2 potem przesunąć o wektor [-1,-2] (jedna jednostka w lewą, dwie w dół) i wyjdzie Ci wykres tej funkcji.