Odpowiedź :
Odpowiedź:
zad.1
a) 6x= 3 /:6
x= 1/2
b) - 3x= 7 /:(-3)
x= -7/3= - 2 i 1/3
c) 2x= 1/5 /:2
x= 1/10
d) 1,2 x = 4,8 /: 1,2
x= 4
e) 1/3 x= 3 /:1/3
x= 9
f) - 3/5 x = - 5 /: (-3/5)
x= -5 : (-3/5)= -5 *(-5/3)= - 25/3= - 8 i 1/3
x= - 8 i 1/3
g) 3/4 x= - 4/9 /:3/4
-4/9: 3/4= - 4/9*4/3= 16/27
x= 16/27
h) 0,1x = - 7 /:0,1
x= -70
zad.2
a) 10x+4= 7
10x= 7 -4
10x= 3 /:10
x= 3/10
b) 4x-3 = 9
4x= 9 +3
4x= 12 /:4
x=3
c) - 2x +2 = - 7
-2x= - 7 -2
-2x= - 9 /:(-2)
x= 4 i 1/2
d) 6x+5 = 4x
6x-4x= -5
2x= -5 /:2
x= - 5/2 = - 2 i 1/2
e) 9x- 3 = 2x +5
9x- 2x= 5 +3
7x= 8 /:7
x= 8/7= 1 i 1/7
f) -3x+ 4= - 5x - ( brak reszty przykładu)
Szczegółowe wyjaśnienie:
Odpowiedź:
1.
a)
6x = 3 /:6
x = 3/6 = 1/2
b)
-3x = 7 /:(-3)
x = -7/3 = -2 2/2
c)
2x = 1/5 /:2
x = 1/10
d)
1,2x = 4,8 /:1,2
x = 4
e)
1/3x = 3 /*3
x = 9
f)
-3/5x = -5 /*(-5/3)
x = 25/3 = 8 1/3
g)
3/4x = -4/9 /*4/3
x = -4/9 * 4/3 = -16/27
h)
0,1x = -7 /:0,1
x = -70
2.
a)
10x + 4 = 7
10x = 7 - 4 /:10
x = 3/10
b)
4x - 3 = 9
4x = 9 + 3 /:4
x = 12/4 = 3
c)
-2x + 2 = -7
-2x = -7 - 2 /:(-2)
x = 9/2 = 4 1/2
d)
6x + 5 = 4x
6x - 4x = -5
2x = -5 /:2
x = -2 1/2
e)
9x - 3 = 2x + 5
9x - 2x = 5 + 3
7x = 8 /:7
x = 8/7 = 1 1/7
f)
-3x + 4 = -5x - ?
Oczywiscie wiesz, ze przy rownaniach poszukujesz wartosc zmiennej.
Musisz zawsze pamietac, ze jesli przenosisz jakis wyraz na druga strone, wyraz ten zmienia znak.
Na zakonczenie musisz miec po lewej stronie tylko zmienna.
Szczegółowe wyjaśnienie: