Odpowiedź :
Odpowiedź:
f(x) = 2x² - 12x + 14
Szczegółowe wyjaśnienie:
f(x) = 2(x - 3)² - 4
Jest to postać kanoniczna funkcji kwadratowej. Aby zamienić ją na postać kanoniczną stosuje wzór skróconego mnożenia i redukuje wyrazy podobne.
f(x) = 2(x² - 6x + 9) - 4
f(x) = 2x² - 12x + 18 - 4
f(x) = 2x² - 12x + 14
Odp:. postać ogólna tej funkcji to:
f(x) = 2x² - 12x + 14
[tex]Zadanie\ 1\\\\f(x)=2(x-3)^2-4\\\\Postac\ ogolna\ funkcji\\\\y=ax^2+bx+c\\\\y=2(x-3)^2-4=2(x^{2} -6x+9)-4=2x^{2} -12x+18-4=2x^{2} -12x+14\\\\y=2x^2-12x+14[/tex]