zapytam jeszcze raz bo potrzebuję na dziś
Rozwiąż równanie
a) 5(x - 7) + 2= -28
b) 2(x - 1) + 3(x + 1) = 26
c) 4(3 - x) + 9 = 7(2 + x) + 29
d) 9= 5x + 6 - 5(x - 0,6)



Odpowiedź :

Odpowiedź:

a) 5(x - 7) + 2= -28

5x-35+2= -28

5x= -28+35-2

5x= 5/:5

x=1

b) 2(x - 1) + 3(x + 1) = 26

2x-2+3x+3=26

5x=26+2-3

5x=25/:5

x=5

c) 4(3 - x) + 9 = 7(2 + x) + 29

12-4x+9=14+7x+29

-4x - 7x= 14+29 -12-9

-11x= 22/: -11

x= -2

d) 9= 5x + 6 - 5(x - 0,6) zamieniamy stronami równanie, aby było łatwiej liczyć

5x+6 -5(x-0.6) = 9

5x +6-5x+3=9

0=9-6-3

0=0 ⇒ równanie jest tożsame x∈R

Szczegółowe wyjaśnienie: