Odpowiedź :
a) 4-x=-2
6 = x
b) 8x - 5 - 6x = 7
8x - 5 - 6x - 7 = 0
2x = 12
x= 6
c) 0=-8
0≠ -8
równanie sprzeczne
mechanizm działania
łączysz takie same wyrażenia
przenosisz wiadome na jedną niewiadome na drugą
(lub na odwrót w zależności jaki przykład)
robisz tak żeby było jedno x
i proszę bardzo ^^
PAMIĘTAJ ZE PRZY PRZENOSZENIU NA DRUGĄ STRONĘ ZMIENIASZ ZNAK
a) 4 - x = - 2 / -4
- x = - 6 / :(-1)
x = 6
b) 8x - 5 - 6x = 7
14x - 5 = 7 / +5
14x = 12 / :14
x = [tex]\frac{12}{14}[/tex] = [tex]\frac{6}{7}[/tex]
c) = -8 TO RÓWNANIE JEST NIEPEŁNE, WIĘC NIE MOGĘ ROZWIĄZAĆ. JAK CHCESZ TO MOŻESZ W KOM NAPISAĆ CAŁE TO WTEDY CI POMOGĘ.
Liczę na naj :)