Odpowiedź
Ujemna jest liczba
[tex]\displaystyle{ 2 \: + \: \sqrt[3]{-27}[/tex]
Szczegółowe wyjaśnienie
Po wyliczeniu wartość tego wyrażenia wynosi -1.
Można to zrobić w ten sposób
[tex]\displaystyle{ 2 \: + \: \sqrt[3]{-27} \: =}\\\\\displaystyle{ 2 \: + \: \sqrt[3]{(-3) \cdot (-3) \cdot (-3)} \: =}\\\\\displaystyle{ 2 \: + \: ( -3) \: = \: -1 }[/tex]
lub właściwie tak samo, ale inaczej zapisane
[tex]\displaystyle{ 2 \: + \: \sqrt[3]{-27} \: =}\\\\\displaystyle{ 2 \: + \: \sqrt[3]{ (-3)^3} \: =}\\\\\displaystyle{ 2 \: + \: ( -3) \: = \: -1 }[/tex]