Odpowiedź :
11.
a) pierwiastek z 36 - pierwiastek 3 stopnia z 8 = 6 - ( -2) = 8
b) 4 pierwiastki z 1/64 + pierwiastek z 16/ 2 = pierwiastek z (1/64*16) + 4/2 = pierwiastek z 16/64 + 2 = 4/8 + 2 = 2,5
c) pierwiatek z 3 stopnia z (25* pierwiastek z 25) = pierwiastek 3 stopnia z 25*5 = pierwiastek 3 stopnia z 125 = 5
d) pierwiastek z 9 (pierwiastek z 9(pierwiastek z 81)) = pierwiastek z 9 (pierwiastek z 81) = pierwiastek z 9 * 9 = 9
e) pierwiatek z 144 + pierwiastek z 25 - pierwiatek z (144+25) = 12 + 5 - pierwiastek z 169 = 17 - 13 = 4
f) pierwiatek ze 100 : pierwiastek 3 stopnia x 8 + pierwiastek z 49 = 10 : 2 + 7 = 5 + 7 = 12
12.
a) 15 pierwiastków z 13 / 5 pierwiastków z 13 = 15/13 = 1 i 2/13
b) 4 pierwiastki z 2 + 7 pierwiastków z 2 = 11 pierwiastków z 2
c) (12 + 10 pierwiastków 3 stopnia z 4)/2 = 2* (6 + 5 pierwiastków 3 stopnia z 4)/2 = 6 + 5 pierwiastków 3 stopnia z 4
d) 3 pierwiastki 3 stopnia z 3 + 4 pierwiastki 3 stopnia z 3 + 5 pierwiastków 3 stopnia z -3 = 7 pierwiastków 3 stopnia z 3 - 5 pierwiastków 3 stopienia z -3
13.
a) pierwiastek z 64 + pierwiastek 3 stopnia z 1000 = 8 + 10 = 18
b) pierwiastek 3 stopnia z (7^2 + 15) = pierwiastek 3 stopnia z (49+15) = pierwiastek 3 stopnia z 64 = 4
c) pierwiastek z 13^2 + pierwiastek 3 stopnia z 7^3 = 13 + 7 = 20
d) pierwiastek z 2 * pierwiastek z 18 + 3 * pierwiastek 3 stopnia z 3 * pierwiastek 3 stopnia z 9 = pierwiastek z 36 + 3 * pierwiastek 3 stopnia z 27 = 6 + 3 * 3 = 6 + 9 = 15
e) pierwiastek z 75 + 2 pierwiastki z 3 / pierwiastek z 3 = (pierwiastek z 75 + 2 pierwiastki z 3 / pierwiastek z 3) * pierwiastek z 3/ pierwiastek z 3 = pierwiastek z 225 + 2 pierwiastki z 9 / pierwiastek z 9 = 15 + 2*3 /3 = 15+6 / 3 = 21 / 3 = 7
a) pierwiastek z 36 - pierwiastek 3 stopnia z 8 = 6 - ( -2) = 8
b) 4 pierwiastki z 1/64 + pierwiastek z 16/ 2 = pierwiastek z (1/64*16) + 4/2 = pierwiastek z 16/64 + 2 = 4/8 + 2 = 2,5
c) pierwiatek z 3 stopnia z (25* pierwiastek z 25) = pierwiastek 3 stopnia z 25*5 = pierwiastek 3 stopnia z 125 = 5
d) pierwiastek z 9 (pierwiastek z 9(pierwiastek z 81)) = pierwiastek z 9 (pierwiastek z 81) = pierwiastek z 9 * 9 = 9
e) pierwiatek z 144 + pierwiastek z 25 - pierwiatek z (144+25) = 12 + 5 - pierwiastek z 169 = 17 - 13 = 4
f) pierwiatek ze 100 : pierwiastek 3 stopnia x 8 + pierwiastek z 49 = 10 : 2 + 7 = 5 + 7 = 12
12.
a) 15 pierwiastków z 13 / 5 pierwiastków z 13 = 15/13 = 1 i 2/13
b) 4 pierwiastki z 2 + 7 pierwiastków z 2 = 11 pierwiastków z 2
c) (12 + 10 pierwiastków 3 stopnia z 4)/2 = 2* (6 + 5 pierwiastków 3 stopnia z 4)/2 = 6 + 5 pierwiastków 3 stopnia z 4
d) 3 pierwiastki 3 stopnia z 3 + 4 pierwiastki 3 stopnia z 3 + 5 pierwiastków 3 stopnia z -3 = 7 pierwiastków 3 stopnia z 3 - 5 pierwiastków 3 stopienia z -3
13.
a) pierwiastek z 64 + pierwiastek 3 stopnia z 1000 = 8 + 10 = 18
b) pierwiastek 3 stopnia z (7^2 + 15) = pierwiastek 3 stopnia z (49+15) = pierwiastek 3 stopnia z 64 = 4
c) pierwiastek z 13^2 + pierwiastek 3 stopnia z 7^3 = 13 + 7 = 20
d) pierwiastek z 2 * pierwiastek z 18 + 3 * pierwiastek 3 stopnia z 3 * pierwiastek 3 stopnia z 9 = pierwiastek z 36 + 3 * pierwiastek 3 stopnia z 27 = 6 + 3 * 3 = 6 + 9 = 15
e) pierwiastek z 75 + 2 pierwiastki z 3 / pierwiastek z 3 = (pierwiastek z 75 + 2 pierwiastki z 3 / pierwiastek z 3) * pierwiastek z 3/ pierwiastek z 3 = pierwiastek z 225 + 2 pierwiastki z 9 / pierwiastek z 9 = 15 + 2*3 /3 = 15+6 / 3 = 21 / 3 = 7