Tomek3249
Rozwiązane

Ktoś to ogarnie dam naj



Ktoś To Ogarnie Dam Naj class=

Odpowiedź :

Odpowiedź:

zad1

y=2(x-3)²+1

zapis tej funkcji jest w postaci kanonicznej;współrzędne wierzchołka paraboli :

W=(3;1), a>0 ramiona paraboli skierowane są do góry

y=2(x²-6x+3^2)+1

y=2x²-12x+36+1

y=2x²-12x+37 to jet postać ogólna tej funkcji

zad2

y=[tex]-\frac{1}{2} (x-3)(x+5)[/tex]

ta funkcja zapisana jest w postaci iloczynowej;miejscami zerowymi są:

x₁=3         x₂=-5

zad3

y=ax²+bx+c

z rysunku wynik,że a<0, współrzędne wierzchołka paraboli :

W=(2;3)

c=-1, ponieważ funkcja przecina oś OY w punkcie (0:-1)

do tej paraboli należą punkty (1;2) i (3:2)

zapiszemy wzór tej funkcji w postaci kanonicznej , ogólny wzór postaci kanonicznej:

y=a(x-p)²+q ,gdzie p i q są współrzędnymi wierzchołka paraboli

y=a(x-2)²+3 teraz podstawimy współrzędne jednego z punktów , które należą do paraboli i obliczymy współczynnik a, weźmiemy pierwszy punkt

2=a(1-2)^2+3

2-3=a(-1)^2

-1=a

postać kanoniczna będzie miała postać:

y=-(x-2)²+3

przekształcimy ją do postaci ogólnej:

y=-(x²-4x+4)+3

y=-x²+4x-4+3

y=-x²+4x-1 to jest postać ogólna do tego wykresu

zad4

4x²+2x+1>0      a=4     b=2     c=1

Δ=b²-4ac

Δ=2²-4*4*1=4-16=-12

Δ<0 ta nie równość nie ma miejsc zerowych, obliczymy współrzędne wierzchołka paraboli

p=-b/2a

p=-2/2*4

p=-1/4

q=-Δ/4a

q=12/4*4

q=3/4

ponieważ a>0, więc ramiona paraboli skierowane są do góry ,wierzchołek paraboli znajduje się w I ćwiartce  i cała parabola znajduje się I ćwiartce, rozwiązaniem tej nierówności jest:

x∈R

zad5

f(x)=ax²+bx+c

f(x)<0 (-2;4)

f min=-4

zapiszemy tę funkcję w postaci kanonicznej, obliczymy p (xw)

p=xw=(₁+x₂)/2

p=xw=(-2+4)/2

p=1

q=-4

y=a(x-1)²-4

obliczymy współczynnika  , ponieważ mamy dwa punkty , które należą do paraboli: (-2;0) i (4:0)

0=a(-2-1)²-4

4=9a /:9

a=4/9

y=[tex]\frac{4}{9} (x-1)^2-4[/tex]

y=[tex]\frac{4}{9} (x^2-2x+1)-4[/tex]

y=[tex]\frac{4}{9} x^2-\frac{8}{9} x+\frac{4}{9} -4[/tex]

y=[tex]\frac{4}{9} x^2-\frac{8}{9} x-3\frac{5}{9}[/tex]

a=4/9       b=-8/9      c=-3 5/9

Szczegółowe wyjaśnienie: