Wierzchołkiem funkcji kwadratowej y=(x-2)^2+4 jest *

(2,4)
(-2,4)
(2,-4)
(-2,-4)
Rozwiązaniem równania x^2 -4=0 są *

1 i -1
2 i -2
3 i -3
4 i -4

Rozwiązaniem równania x^2-4x+3=0 są
1 i 3
1 i -3
-1 i 3
0 i 2

miejscami zerowymi funkcji y=2(x+3)(x-5) są

3 oraz 5
-3 oraz 5
- 3 oraz - 5
3 oraz -5

pierwiastek z 2 jest rozwiązaniem równania

x^2+2=0
x^2-2=0
(x-2(x+2)=0
x^2=0



Odpowiedź :

Odpowiedź i wyjaśnienie:

1)

f(x) =( x - 2)²+ 4

Jest to postać kanoniczna, wzór:

f(x) = a(x - p) ²+ q , gdzie W = (p; q)

Odczytuje ze wzoru:

W = (2 ; 4)

Odp: (2 , 4)

2)

x ² - 4 = 0

x² = 4

x = √4

x = 2 v x = - 2

Odp: 2 i - 2

3)

x² - 4x + 3 = 0

∆ = (-4)² - 4 * 1 * 3 = 16 - 12 = 4

√∆ = 2

x1 = (4 - 2)/2 = 2/2 = 1

x2 = (4 +2)/2 = 6/2 = 3

Odp: 1 i 3.

4)

y = 2(x+ 3)(x - 5)

Jest to postać iloczynowa, wzór:

y = a(x - x1)(x - x2). , gdzie x1 i x2 to miejsca zerowe.

Odczytuje ze wzoru:

x1 = -3, x2 = 5

Odp: - 3 oraz 5.

5)

a)

x² + 2 = 0

x² = - 2

Równanie nie ma rozwiązania, ponieważ nie istnieje kwadrat z liczby ujemnej.

b)

x² - 2 = 0

x² = 2

x = √2 i x = -√2

c)

(x - 2)(x + 2) = 0

x - 2 = 0

x = 2

x + 2 = 0

x = -2

x = 2 i x = -2

d)

x² = 0

x = 0

Odp: √2 jest rozwiązaniem drugiego równania: x² - 2 = 0.