Odpowiedź :
Odpowiedź:
Szczegółowe wyjaśnienie:
Zad 1)
Żeby funkcja liniowa o równaniu f(x) = ax + b była rosnąca to współczynnik a musi być dodatni czyli
4 -m > 0
co daje: m < 4
Zad 2)
Prosta równoległa do prostej f(x) = ax + b ma równanie
f(x) = ax + c
Czyli współczynnik a jest identyczny a różni się wyłącznie współczynnikiem b
Prosta ma więc równanie
f(x) = -5x + c
Ponieważ punkt (6,-1) należy do prostej więc:
-1 = -5*6 + c
-1 = -30 + c
c = 29
Równanie prostej to
f(x) = -5x + 29
Zad. 1
f(x)=(4-m)x+6
a>0
4-m>0
-m>-4 |·(-1)
m<4
m∈(-∞,4)
Zad. 2
f(x)=-5x-4
a=-5
f(x)=-5x-b
-1=-5·6-b
-1=-30-b
b=-30+1
b=-29
f(x)=-5x+29