-(44 - 45) + (-8) x 2 + 3 do potęgi 3

Proszę o szybka odpowiedź! (dam naj)



Odpowiedź :

-(44 - 45) + (-8) x 2 + 3 do potęgi 3 = -(-1)+(-16)+27= 1+(-16)+27 = (-15)+27 = 12

Odpowiedź:

-(44 - 45) + (-8) x 2 + 3 do potęgi 3

- (-1) + (-8) x 2 + 3 do potęgi 3

1 + (-8) x 2 + 27

1+ (-16) + 27

-15 +27 = 12

Szczegółowe wyjaśnienie:

Najpierw rozwiązuje się to co jest w nawiasach, czyli -(44 - 45) = - (-1) = 1

Następnie potęgowanie, czyli  3 do potęgi 3 = 3 * 3 *3 =9 * 3 = 27

Potem mnożenie, czyli  (-8) x 2 = -16

Na koniec dodawanie 1+ (-16) + 27 = -15 +27 = 12