Odpowiedź :
Odpowiedź:
a) 3x+1= 10
x= 3
3*3+1= 10
9+1= 10
10=10
L=P
Liczba 3 spełnia równanie
b) 3-2x= 9
x= -3
3- 2*(-3)=9
3 +6= 9
9=9
L=P
Liczba (-3) spełnia równanie
Szczegółowe wyjaśnienie:
Odpowiedź:
a) 3x + 1 = 10 x = -3
Spr.: L = 3x + 1 = 3 • (-3) + 1 = -9 + 1 = -8
P = 10
L =/= P
3x + 1 = 10 x = 3
Spr.: L = 3x + 1 = 3 • 3 + 1 = 9 + 1 = 10
P = 10
L = P
3x + 1 = 10 x = 9
Spr.: L = 3x + 1 = 3 • 9 + 1 = 27 + 1 = 28
P = 10
L =/= P
Odp.: Liczba 3 jest rozwiązaniem równania.
b) 3 - 2x = 9 x = -3
Spr.: L = 3 - 2x = 3 - 2 • (-3) = 3 - (-6) = 9
P = 9
L = P
3 - 2x = 9 x = 3
Spr.: L = 3 - 2x = 3 - 2 • 3 = 3 - 6 = -3
P = 9
L =/= P
3 - 2x = 9 x = 9
Spr.: L = 3 - 2x = 3 - 2 • 9 = 3 - 18 = -15
P = 9
L =/= P
Odp.: Liczba -3 jest rozwiązaniem równania.
Czyli w pierwszym równaniu liczba 3 spełnia równanie a w drugim równaniu liczb -3 spełnia równanie.
Pozdrawiam.